Fogpótlások

Porcelán héjak

Az esztétikai fogászat egyik leglátványosabb kezelési eljárása aminek során csak a fog külső, zománc részéből kell egy vékony réteget preparálni, ahová a fogtechnikus által elkészített vékony porcelánhéj (veneer) kerül fölragasztásra egy speciális adhesive technikával, amely egy életre szól.

Olyan esetekben alkalmazzuk, amikor a páciens fogain helyzetbeli, alakbeli és színbeli korrekciót kívánunk végrehajtani, de nem akarjuk a fogat korona elkészítéséhez lecsiszolni, de a fogak közötti hézagok zárására is használjuk. A porcelánhéj előnye, hogy fénytörési tulajdonsága megegyezik a saját fogéval, így bármilyen megvilágításban fényáteresztő képessége azzal azonos, nem üt el a többi saját fogtól.

Ezt a porcelán lemezkét csak nagyon ügyes fogtechnikusok tudják elkészíteni, mert ez egy művészi munka, amely nagy szakma felkészültséget és elhivatottságot igényel. Ilyen esetekben a páciens találkozik a fogtechnikussal, mert nagyon fontos az arcforma, arckarakter, ajakteltség, mosolyvonal, bőrszín, fogszín, hajszín, a páciens kora, stb. mert ez egy individuális rekonstrukció, ami akkor szép, ha természetes és viselőjével egységet alkot.
Ezzel az eljárással sokszor rövid idő alatt lehet a páciens mosolyát minimális beavatkozással akár tökéletessé is alakítani.

Koronák

Akkor alkalmazzuk, ha a foganyagveszteség olyan mértékű, hogy az esztétikai és funkcionális rekonstrukcióra más lehetőség nincs

Hidak

Elvesztett fogak pótlására szolgáló fix fogpótlás

  • fém-kerámia és allergiamentes arany-kerámia
  • fémmentes pótlások: A legesztétikusabb fogpótlás, mivel a fény áthalad a fog felszínén, így a pótolt fogak színe megegyezik a természetes fogakéval, és elkerülhető a szürke ínyszél. A fémallergia lehetősége kizárt, mivel ez az anyag szövetbarát. Kiemelten a frontfogak területén van nagy jelentőségük.
  • üvegkerámia: tökéletes esztétikájú fémmentes pótlás. Híd nem készíthető belőle.
  • Procera ©: a legpontosabb fémmentes pótlás vázanyaga. Svédországban készül számítógépes eljárással. Többtagú híd is készíthető belőle.
  • Cercon©

Implantátumon elhorgonyzott koronák – hidak

Műgyökér beültetéssel egészséges fogszövet feláldozása nélkül létrehozható rögzített fogpótlás

Kombinált-és kivehető fogpótlások

Olyan esetben készítjük, amikor a fogak száma és elhelyezkedése nem megfelelő fix pótlás készítéséhez. Manapság precíziós rejtett elhorgonyzási eszközök (csúsztatott, patent, stég, overdenture) is léteznek, amik segítenek a részleges kivehető pótlások stabil helyben tartásában.

Minden esetben ideiglenes pótlás is készül, a beteg csiszolt fogakkal nem távozhat.