Fogszabályozás

A fogszabályozás egyre inkább népszerűbbé válik a felnőttek körében is. Ennek egyik oka, hogy a mai társadalom egyre nagyobb hangsúlyt fektet a megjelenésre, a wellness kultúra is az ápolt külső iránti igényességet erősíti.

Ugyanakkor a fogszabályozó készülékek egyre komfortosabb volta, de leginkább a láthatatlan készülékek megjelenése hozott kedvet a felnőttek számára is.

A felnőtt kezelések egy fontos szempontja, hogy kihangsúlyozottan nagy az igény a kezelés alatt az ügyfélmenedzsmentre, a rugalmas időpont kezelésre.

A megnövekedett igényeknek két módon igyekszünk megfelelni:

A jelenkori fogszabályozás minden modern eszköze rendelkezésünkre áll. Ebben a korban az esztétikus és láthatatlan kezelések dominálnak, ugyanakkor lehetőség van a legújabb, lágy erőkkel dolgozó fogszabályozási rendszer használatára is. Bizonyos kezeléseket fel tudunk gyorsítani. Cél a legkomfortosabb kezelés, ami a páciens napi életét a legkevésbé befolyásolja.

Külső fogszabályozó technikák:

  • Damon készülék: A modern fogszabályozás nagy áttörése. Gyors fogmozgások, kényelmes viselet, lágy erőkkel való mozgatás jellemzik, ennek köszönhetően egyedülálló mosolyesztétikai és helyreteremtési lehetőségekkel bír. Ezen technikával lehetővé vált sok esetben a foghúzások elkerülése.
  • Gyermekkori fogszabályozó kezelések: Ennek a célja a fogváltás és az állcsontok harmonikus növekedésének támogatása.

Láthatatlan fogszabályozó technikák:

  • Lingual (nyelv felőli) fogszabályozó technika, amely az úgynevezett Incognitó készülékkel történik. Ezt a korábbi nyelv felőli készülékekhez képest a kisebb kiterjedés és a nagy precizitás jellemzi. A nyelv felőli fogszabályozás másik újdonsága az STb készülék, amely egy nagyon lapos, komfortos készülék, amelyet elsősorban közepes és kis mozgatásokra alkalmaznak.
  • A másik szinte láthatatlan, modern kezelési mód az Invisalign technika, ami egy vékony, átlátszó, kivehető műanyag sín, amit a betegnek naponta legalább 20 órán keresztül kell viselnie.

A fogszabályozás időtartama függ a rendellenesség mértékétől, de általában 1-2 év. A fogszabályozást bár költséges megoldás, viszont foganyag veszteség nélkül, a saját fogak mozgatásával alakítja ki az ideális fogíveket.

(Forrás: Dr. Hermann Gábor fogszabályozó fogorvos)